Waarom moet een AED vervangen worden

Een AED is een medisch instrument bedoelt om levens te redden. Betrouwbaarheid op de werking van de AED is daarom zeer belangrijk. Elke AED, (ongeacht het merk), bevat onderdelen met een beperkte levensduur. Door bijvoorbeeld veroudering of corrosie gaat de kwaliteit van deze onderdelen elk jaar achteruit, tot een goede werking niet meer kan worden gegarandeerd. Zo heeft iedere AED naast een vervangbare accu ook een onderdeel wat uiteindelijk de schok af geeft aan de patiënt, de zogenaamde elco. Door veroudering neemt de capaciteit van deze elco langzaam af en zal de AED een steeds iets minder sterke schok (gemeten in Joule) af kunnen geven bij een reanimatie. Deze capaciteit is een van de punten die tijdens de periodieke keuring wordt gemeten.
Ook kan de software in de AED in de loop van de jaren, door veroudering en veranderende reanimatieprotocollen en voorschriften, achterhaald raken. Waar u met veel andere elektronische apparaten kunt wachten tot deze stuk zijn, kan dit met een AED natuurlijk niet. Het advies is daarom om een AED tijdig, preventief, te vervangen.

Wanneer moet een AED vervangen worden

De fabrikant van de Lifepac AED’s geeft 8 jaar garantie op de werking van de AED. Deze garantie is geldig als er periodieke keuringen gedaan worden en de onderdelen met een beperkte houdbaarheidsdatum (accu en elektroden) tijdig worden vervangen. Door de periodieke keuringen en de regelmatige visuele controle is de status van een AED goed bekend. Daardoor is het in de meeste gevallen mogelijk een AED nog 2 jaar langer te gebruiken. In totaal geven de stichting HartveiligHardenberg en de leverancier daarom de zekerheid dat er 10 jaar een werkende AED beschikbaar is. Mocht er in die laatste 2 jaar gebreken blijken te zijn, wordt voor een vervangende AED gezorgd. Na 10 jaar gaat de betrouwbaarheid zo snel omlaag, dat er geen keuringscertificaten en onderhoudscontracten voor een AED meer worden afgegeven. Deze termijn van 10 jaar is niet door ons bedacht. Ook het AED keurmerkinstituut geeft geen keuringscertificaten meer af voor AED’s ouder dan 10 jaar.

We raden daarom dringend aan uw AED na 10 jaar preventief te vervangen. Elke eigenaar van een AED die via HartveiligHardenberg is gekocht welke tussen de 8 en 10 jaar oud is, krijgt van de stichting tijdig een waarschuwing dat de AED aan vervanging toe is. Daarbij wordt door de stichting een vervangingsvoorstel gedaan. Ook op de te vervangen AED mag de stichting namens de gemeente Hardenberg een subsidie verstrekken. Wilt u hier meer over weten, neem dan contact met ons op via info@hartveilighardenberg.nl

Nieuw afspraken voor de Lifepak CR2

Doordat de kwaliteit van de AED’s, accu’s en elektroden steeds beter wordt hebben we voor de Lifepak CR2 met de leverancier nieuwe afspraken gemaakt.
De accu’s en elektroden van de CR2 hebben een levensduur van 4 jaar. Deze worden dan, als de AED verder niet gebruikt is, in het 4e en 8e jaar vervangen. Als de AED maximaal 10 jaar mee zou gaan, zou dat betekenen dat de laatste accu en elektroden maar 2 jaar gebruikt zouden worden. Daarom wordt er in het 10e jaar een laatste controle op de AED door de leverancier uitgevoerd en moet vervolgens de AED op z’n laatst in het 12e jaar vervangen worden. Dat betekend dus dat de AED theoretisch bijna 2 jaar langer  mee gaat.